top of page

LME'deki Fiyat Değişimleri Öngörülebilir mi?

Güncelleme tarihi: 13 Haz 2019


2018 yılının başından itibaren Londra Metal Borsası'nda işlem gören alüminyum fiyatlarındaki değişim (maksimum seviye ile minimum seviye aradına) ton başına 631 Amerikan Doları oldu. Peki sizin şirketiniz ton başına 630 USD zararı kaldırabilir mi?

2018 Yılı LME Alüminyum Fiyatları

Hızla değişen fiyatlar ticaret yapmak konusunda firmalarımızın en büyük sorunlarından biri. Özellikle ana girdileri arasında borsaya bağlı metaller olan firmaların son dönemde Dünya ekonomisi ve siyasetinden oldukça fazla etkilendikleri asla yadsınamaz bir gerçek.


Bu gibi dönemler öngörülebilir mi? Şirketimizi bu değişimlerden korumak veya değişimleri önceden fark edip kara geçirmek mümkün müdür?


1945 yılından bu yana Dünya alüminyum üretimi ve Londra Metal Borsası (LME) alüminyum fiyatlarındaki değişim trendlerine baktığımızda belirli makro trendlerin fiyatları doğrudan etkilediğini görmekteyiz. Özellikle 2000 'li yıllardan itibaren gelişmekte olan ülkelerin etkisi ile artış trendine giren LME ardından Mortgage ve Euro Krizleri ile ani düşüşler yaşadı. Son yıllarda ise Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'un Çin'e, Rusya'ya ardından da Türkiye'ye açtığı ticaret savaşları kurlarda ve LME'de ciddi değişimlere neden oldu. 


LME Alüminyum Fiyat Değişim Trendleri

Tüm bu etmenlere bakıldığında eğer krizleri tahmin edebiliyorsanız. Kendinize fırsatlar yaratabilirsiniz. Ancak bunlar ne zaman ortaya çıkacağı belirsiz durumlardır. İşletmeler süreklilik gerektiren kurumlardır ve belirsizlik dahi olsa ticaretlerini durdurma olasılıkları yoktur. İşletmeler dursa dahi sabit giderleri sebebiyle zarar etmeye devam ederler. Dolayısı ile işletmeler için bu gibi dönemlerde fırsat yaratma ihtimali oldukça düşüktür.


Riskleri Fırsata Çeviremiyorsak Ne Yapmalıyız?


Madem ki bu riskler ticaretimizin her anında bizleri bekliyor ve işletmelerin böyle durumlar dahi olsa durması imkansız. Geriye sadece bu değişimlerden korunma yöntemlerini bilmek ve uygulamak kalıyor. 



Hedge Nedir?


“Hedge, ileri tarihte oluşabilecek finansal risklere karşı korunma amacıyla herhangi bir döviz veya emtia ya da finansal üründe sahip olunan pozisyonun tam tersi yönünde işlem açmak olarak tanımlanabilir.”

Günümüzde Hedge yapmak, finansal kurumların sağladığı bir hizmet olarak şirketlerin risklerini ortadan kaldırmak için sunulmakta. Ancak bu enstrümanlar iyi yönetilmediğinde gereksiz masraflara da yol açabilmekte. İyi bir hedge yönetimi için başlangıçta bir sistem kurmak şarttır. Özellikle işletmelerde satış yapan ve satın alan yapan kişilerin farklı ekiplerden oluşuyor olmaları sistem kullanılmadığı takdirde mükerrer işlemleri veya hedge edilmemiş satın alma veya satış olasılıklarını artırmaktadır. Ayrıca firmalarda Hedge yapma yetkisine sahip personelin iyi bir eğitimden geçmesi gerekliliği sistem kullanılmadığında kişiye bağlılıklara neden olmaktadır.



Hedge Yaparken Takip Edilmesi Önemli Konular


Hedge yaparken takip edilmesi gereken konuların başında açık pozisyon durumu geliyor. Anlık olarak açık pozisyonların görülememesi etkin bir hedge yönetimini imkansız kılan en önemli unsurdur. Hangi vadede, alış veya satış yönünde, ne miktarda, hangi fiyattan, hangi tutarda açık pozisyonunuzun olup olmadığını görmediğiniz durumda etkin bir hedge yönetimi yaptığınızdan söz edemezsiniz.


Bunun dışında teminat durumunuz. Satışlardan elde ettiğiniz fiziki kar/zarar durumu ile kağıt işlemlerinden elde ettiğiniz kar/zarar durumlarını da anlık olarak izleyebilmeli ve üst yönetimlerinize raporlayabilmelisiniz. Tüm bu takip edilmesi gereken verilerin tek bir ekranda ve anlık veriler içeriyor olması da etkin bir hedge yönetimi için olmazsa olmazdır.


Corporate Sense Risk Yönetimi Hedge Sistemi

Corporate Sense'in Risk Yönetimi Sistemi Yazılımı ile fiyat değişimi risklerinden korunmanın yollarını öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayınız...



413 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page